Bejegyezte: Tobai Ágota
A kánikula érkeztével hűsítő nedűkre vágyunk. Készítsünk finom citromos limonádét, jeges teát, frissen csavart gyümölcsleveket, és díszítsük szebbnél szebb jégkockákkal azokat. Szemet gyönyörködtető látvány, ha a jégkockatartóba virágokat, fűszernövényeket vagy gyümölcsöket teszünk, majd vízzel felöntve lefagyasztjuk őket. A gyümölcsök esetén bármi jöhet, amit szeretünk, és szívesen el is fogyasztjuk a jégkocka kiolvadása után, a fűszernövények közül a legkézenfekvőbb a mentalevél, hiszen kiváló hűsítő hatása van, de a rozmaring és a kakukkfű aromája is izgalmas egy-egy frissítőbe. A virágok kiválasztásánál már óvatosabbnak kell lenni, kerüljük a permetezett és a forgalmas utak mentén növő virágokat, és természetesen arra figyeljünk, hogy ehető virágokat használjunk, mint pl. a tökvirág, borágó, körömvirág, gyermekláncfű és az árvácska. Ilyen csodákat alkothatunk velük! Hát, nem gyönyörű?
Érdemes minél nagyobb jégkockatartót használni, a nagyobb jégdarabok lassabban olvadnak el az italokban, így hosszabb ideig hűtik azokat, és a jégvirágok szépségében is tovább gyönyörködhetünk. Ha azt szeretnénk, hogy a virágok a jégkocka belsejében legyenek, helyezzük a kiválasztott virágot a tartóba, öntsük fel félig vízzel, tegyük a fagyasztóba, majd töltsük tele a jégkockatartónkat, és újra tegyük vissza a fagyasztószekrénybe. A fokozatos fagyasztás segíti, hogy a virágok ne a jégkocka tetején csücsüljenek.