Szerző: Tobai Ágota
Csodás napraforgó mezők tündökölnek az utak mentén. A napraforgó virág sárga színe a nap ragyogását idézi. Mintha a virágok leemelnék a fényt az égről, és a földön szórnák szerteszét. Az egészen fiatal növények folyton folyvást a nap felé tekintenek, reggel kelet, este pedig nyugat felé. Később, mikor már a növény megerősödött, megtalálja azt a potenciálisan legjobb szöget, ahonnan a legtöbb fényt kaphatja, és már nem forgolódik tovább. A fototropizmus, vagyis a növények fény felé való mozgása persze nem csak a napraforgó sajátja, más növényeknél is megfigyelhető a fénykövetés.
A napraforgó szárának tetején ülő virágtányérban geometrikus minta szerint elhelyezkedő magok ülnek. A napraforgó magok spirálokba rendeződnek, és ezekben a spirálokban egy matematikai számsor, a Fibonacci számsor fedezhető fel. A Fibonacci számsor egy olyan matematikai képlet, ahol minden szám az őt megelőző két szám összegeként írható le: 0-1-1-2-3-5-8-13-21-34...... A napraforgót gyakran említik ezért a szakrális geometria egyik természetben megjelenő példájaként.
A napraforgó magokból hidegen sajtolással nyert olaj gazdag vitamin-, ásványi anyag- és linolsav forrás. Magas E-vitamin tartalma miatt kiváló antioxidáns, így a szabadgyök elleni védelemben is kiemelkedő hatással bír. Az ásványi anyagok közül szelént, vasat, cinket és foszfort tartalmaz. Zsírsav összetételében kb. 60 %-ban az esszenciális zsírsavak közé tartozó linolsav található.
A napraforgóolaj segít megőrizni a bőr nedvesség tartalmát, megakadályozza a bőr kiszáradását, ezért kiváló hidratáló hatással bír. Gyulladáscsökkentő és viszketést csillapító, hűsítő hatású növényi olaj, ezért minden olyan bőrállapotra, ami gyulladásos tüneteket mutat, jól alkalmazható.
Belsőleg fogyasztva csökkenti a koleszterinszintet és az érelmeszesedést, kiegyensúlyozza az ideg- és az endokrinrendszer működését. Tisztítókúrákhoz, méregtelenítő terápiákhoz is javasolt a használata.
Fontos: terápiás értéke kizárólag a hidegen sajtolt olajnak van! Tartsuk távol hőtől és fénytől, hogy hatóanyagait, és ezáltal az egészségre gyakorolt jótékony tulajdonságait lehetőség szerint minél tovább megőrizze.