Feller Adrienne és Tobai Ágota

Adrienne és Ágota ff vágott.jpg


"Az illóolajok iránti szenvedélyünk több, mint két évtizede tart és ennél már csak a barátságunk kezdete nyúlik messzebbre. Karöltve járunk az élet és az illatok   útján. Együtt tanítunk és tanulunk, nevetünk és sírunk. Különbözőségünk és hasonlóságunk erősíti a barátságunkat.  Mások vagyunk és mégis egyformák. Ebben a blogban nem csak aromaterápiáról olvashatsz, hanem az életről szőtt gondolatainkról, élményeinkről és érzéseinkről."

 

A blogban leírt receptek elkészítésére kizárólag a Panarom terápiás célra alkalmas, ellenőrzött illóolajait ajánljuk!

Friss topikok

Címkék

allergia (1) altatás (1) Ambiance Provance (3) arcolaj (1) Aromaterapeuta (3) Aromaterapeuták (5) aromavíz (4) atlasz cédrus (1) Bébelle balzsam (1) beöntés (1) Bergamott illóolaj (2) böjt (9) bőrnyugtatás (1) boróka (1) borsmenta (2) borsmenta illóolaj (1) Boswellia carterii (1) bronchitisz (1) budapesti fürdő (1) Calendula officinalis (1) cédrus illóolaj (3) Cellulit elleni masszázsolaj (1) Cellulit masszázsolaj (1) Chamaemelum nobile (1) ciprus illóolaj (2) citromcirok (1) Citrom illóolaj (2) citrom illóolaj (2) Damaszkuszi Rózsa aromavíz (3) depresszió (1) DetoxEnne (1) dohányzásról leszokás (1) édesnarancs illóolaj (1) égési sérülés (2) Egészség balzsam (1) egészség megőrzés (1) ehető virágok (1) ekcéma (1) elengedés (2) Eucalyptus deglupta (1) Eucalyptus radiata (1) Eukaliptusz (1) fagyasztott virágok (1) fáradtság (2) Fehér esszencia (2) feketebors illóolaj (1) Fény esszencia (4) fertőzések megelőzése (1) geránium (1) gyerek (2) gyerek aromaterápia (1) gyömbér illóolaj (1) hajápolás (1) harag (1) harmonizálás (1) hegek gyógyítása (1) hidrolát (1) illóolaj (3) illóolaj-keverék (2) illóolajos fürdő (1) Illóolaj párologtatás (1) illóolaj párologtatás (1) immunerősítés (4) influenza (1) inhalálás (1) iskola kezdés (1) JAM olaj (1) jégkocka (1) jojobaolaj (1) Jóni olaj (1) kamilla illóolaj (1) Kék Esszencia (1) kendermag olaj (1) kenyérsütés (1) keserűnarancsvirág (1) kókuszolaj (1) koncentráció (1) koriander (1) körömvirágolaj (2) Kötőhártya-gyulladás (1) krém (1) lavandula angustifolia illóolaj (2) Lavandula latifolia spica (1) Lavandula spica (1) lavandula stoechas illóolaj (1) lázcsillapítás (2) leböjt (1) Leó varázsolaj (2) levendulavíz (1) mandarin illóolaj (2) masszázs (2) masszőr (1) medúza csípés (1) megtisztulás (2) méregtelenítés (1) méregtelenítő tea (1) mesélő hold (1) mezei kakukkfű (1) mirha illóolaj (1) napégés (1) Napsugár (1) narancsvirág (1) nárd illóolaj (1) nehezen alvó gyerek (1) nyákoldás (1) nyaralás (2) Nyugalom masszázsolaj (1) nyugodt alvás (1) olíva olaj (1) orrcsepp (1) orvosi levendula illóolaj (4) ősz (1) Pacsuli illóolaj (1) Panarom (9) pikkelysömör (1) Piper nigrum illóolaj (1) POUR HOMME (1) ránctalanítás (1) Római kamilla aromavíz (1) Rosa damascena hydrolat (1) Rosa rubiginosa (1) rozmaring ct. cineol (1) rozmaring ct. cineol illóolaj (1) rózsavíz (2) sárgabarackmag olaj (1) sebgyógyítás (1) stressz (1) szantál illóolaj (2) szauna (1) szegfűszeg (1) Szent Iván éjjele (1) szezámolaj (3) szivárvány eukaliptusz (1) szubtilis aromaterápia (1) szúnyogcsípés (1) szúnyogriasztás (1) Tavasz (1) Tavaszi szél illóolajkeverék (1) tea (1) térharmonizálás (1) testradír (1) Thymus serpyllum (1) Tisztító esszencia (1) tömjén illóolaj (2) torokfájás (1) Útitárs szett (1) vadkakukkfű (1) vadlevendula illóolaj (1) vietnámi eukaliptusz illóolaj (1) virginiai boróka illóolaj (1) vírusölő (1) Ylang-ylang illóolaj (1) Címkefelhő

Örömhozó illatok a lelki egyensúly támogatására

2018.03.17. 18:43 | aromaterapia | Szólj hozzá!

Szerző: Tobai Ágota

Öt érzékünk közül egyedül a szaglás által nyert információ az, ami kikerülve a neocortex analizáló rendszerét, az úgynevezett érzelmi agyba, a limbikus rendszerbe jut. Az illat által kiváltott idegi impulzus minden szűrés és kontroll nélkül kerül a limbikus rendszerbe, és még az észlelés és tudat általi felismerés előtt kifejti a hatását. Ahogy az illóolaj a szaglás útján eléri az agy érzelmi szabályozó rendszerét, szinte azonnali pszichés választ generál.

boldogsag.jpg

Öt illóolaj az érzelmi egyensúly támogatására:

Ylang Ylang

Az ylang-ylang (Cananga odorata extra) édes, telt illata oldja a szorongás, szorongatottság érzetét, feloldja a külvilágnak való megfelelni akarás kényszerét. Segíti a merev nézetekből való kimozdulást, hogy az ellenállás helyett az elfogadás hajlékonyságában éljünk.

Orvosi levendula

Az idegrendszerre gyakorolt hatása lenyűgöző. A lila virágokból nyert illóolaj nyugtató hatása vitathatatlan. Az orvosi levendula (Lavandula angustifolia) illóolaja csillapítja a feszültséget, és antidepresszánsként is használható. Békét hordozó illata különösen jól használható ingerlékenység, düh, frusztráció esetén.

Bergamott

A bergamott (Citrus bergamia ze.) illóolaja akkor jelenthet segítséget, amikor elesettség, szomorúság, tehetetlenség uralja az érzelmeket. A bergamott a fény illata. Enyhíti a bizonytalanságot, a félelmeket, oldja az elszigetelség érzetét, segíti a kommunikációt.

Fontos! A bergamott illóolaj fényérzékenyítő, ezért a bőrön való alkalmazást követően nem érheti UV fény a bekent területet legalább 8 órán át.

Szantálfa

A szantál (Santalum album) illóolaja lecsendesíti a zajos, kavargó gondolatokat, békével telt, nyugodt lelkiállapotot teremt. Képessé tesz arra, hogy a szűk látásmódból kilépve, egy átfogóbb, nagyobb kép rajzolódjon ki előttünk. Összekapcsoló, kiegyensúlyozó minősége segíti a meditációt, a lényegre való összpontosítást.

Tömjén

A tömjén (Boswelia carterii) mindig is különleges helyet kapott a tudatosságra törekvők, a fejlődés útját járók életében. Oldja a szorongást, a haragot, a bizonytalanságot. A tömjén illata önmagunk, mások és az élet mélyebb megértéséhez, magasabb tudatszintek felé segít.

A tetszés szerint választott illóolajból két cseppet csepegtess a tenyérbe, és lassú, mély lélegzettel szagold meg az illatot legalább hétszer egymás után. Az illat belégzése közben törekedj arra, hogy figyelmedet kizárólag az illattal való kapcsolódás kösse le. Legyen napi ritmusod, amikor a választott illattal találkozol, amikor tudod, hogy senki nem zavar. Reggel, a felkelést követően, és este, közvetlenül lefekvés előtt könnyebb a ráhangolódást megteremteni. Érezd meg az illatban azt a támogató erőt, amiért meghívtad magadhoz! Csukd be a szemed, lazítsd el magad, és engedd, hogy tiszta forrásként fakadjon fel benned az öröm, a lelkesedés, és az élet iránti mérhetetlen tisztelet és szeretet.

A tea, a szantál, a tömjén és az elfogadás

2018.03.11. 00:53 | aromaterapia | Szólj hozzá!

Szerző: Tobai Ágota

Reggel van. Kortyolgatom a forró, fűszeres teámat. Szeretem ezt a kicsit csípős, intenzív aromájú teakeveréket. Van benne gyömbér, kardamom, szegfűszeg, bors és szerecsendió, és az indiai tulsi, a szent bazsalikom a korona rajta. Átmelegíti a testem minden porcikáját, de még a lelkem rejtett zugait is felfűti.

tea.jpg

Sokáig abban a hitben ittam ezt a teát, hogy kizárólag fűszernövények adják a zamatát. Egyszer aztán figyelmesebben olvasva a teakeverék címkéjét, az összetevők között megtaláltam a fekete tealeveleket is. Tehát nem csak a fűszerek forró varázsa rejtőzik benne? A fekete tea stimuláló energiája is benne van. Ízharmóniája az új felismerés mellett is változatlanul kedves nekem, de egzotikus ízével inkább reggelente ajándékozom meg magam.

Azon tűnődöm, vajon nem hasonlóképp működünk-e az emberi kapcsolatainkban is. Vajon mennyire látunk tisztán egy másik embert? Benyomásaink alapján pillanatok alatt gondolunk róla „valamit”. Múltbeli tapasztalataink nyomán másodpercek alatt kirajzolódik bennünk sémáink lenyomata. Arról, amit látunk – látni vélünk – , azt gondoljuk valóság, teljes és igaz. Pedig a kép az esetek többségében sokkal árnyaltabb, mint amit töredékes érzékelésünk felfogni képes lehet.

Csapdába ejthet a tévedés, hogy tisztán látjuk a dolgokat, és jogunk van ítélkezni mások felett. Az ítélkezés aztán könnyen válik mindennapos gyakorlattá, és kialakul a hibáztatás mechanizmusa, a hibáztatásból pedig távolságot teremtő elutasítás születik. Gyakran fel sem ismert érzelmi súly a hibáztatásra irányuló attitűd. Legyen szó akár önmagunk vagy mások hibáztatásáról.

A legjobb gyógymód az ítélkezés kigyomlálására önmagunkban, ha felneveljük az elfogadásra való képességet. Ez is – csak úgy, mint bármi más az életben – hajlandóság és gyakorlás kérdése.

Mások hiányosságainak, gyengeségeinek pásztázása helyett, emeljük le a fókuszt a külvilágról, és helyezzük a saját értékeink megteremtésére. Legyünk megbocsátók önmagunk felé, és legyünk irgalmasak mások felé, mert a megbocsátás az életet támogatja. Az irgalom és az emberi esendőség iránti együttérzés nem csak annak felszabadító, aki felé gyakoroljuk azt, de felemelő és gyógyító önmagunkra nézve is. Mert az ítélkezésmentes elfogadás, az interakció nélküli szemlélődés harmóniát és békét teremt.

Az illóolajok közül segíthet a tömjén, a szantál, a római kamilla, a majoranna és az orvosi levendula illata. Párologtatóba téve, vagy a tenyérbe cseppentve, és többször mélyen megszagolva az illatot, a nyugalom csendjébe érkezünk, megpihenhetünk. És ahogy a zajongó, csapongó elme elcsitul, lábunk alá új ösvény, az elfogadás útja simul, mely egy boldog, derűs jövő felé vezet. 

Egészség balzsam, illatos olaj az egészségért

2018.03.04. 00:07 | aromaterapia | Szólj hozzá!

Szerző: Tobai Ágota

Az egészség megőrzése mindenkor és mindig fontos cél az életünk során, és ez különösen hangsúlyossá válik a téli hónapok légúti megbetegedésekkel terhelt idején. Az influenza és a megfázás gyötrő tünetei akár hetekig is kísérhetik a beteget. Az illóolajok intenzív és hatékony segítséget jelentenek a vírusok ellen, így a fertőzés leküzdésében, de illóolajok használatával sokat tehetünk az egészség megóvásáért is.

Az Egészség balzsam egy olyan növényi olaj- és illóolajkeverék, mely erőteljes viricid és baktericid hatása mellett, a szervezet ellenállóképességét is növeli a fertőzésekkel szemben. Gyulladáscsökkentő és nyirokkeringést stimuláló orbáncfű- és szezámolajba téve főbb összetevői között megtalálható a ceyloni fahéj-, a szegfűszeg-, az eukaliptusz radiata-, a niaouli-, az orvosi zsálya-, a citromhéj- és a pacsuli illóolaj.

level_es_olaj.jpg

Az Egészség balzsam összetétele azokon a klinikai vizsgálatokon alapul, melyek szerint a vírusok elleni legnagyobb hatékonysággal az illóolajok aromás molekulái közül a fenolok, az oxidok és az aromás aldehidek bírnak. Ezért került az összetevők közé a ceyloni fahéj, melynek fahéjaldehid tartalma olyan erős fertőtlenítő hatás mutat, hogy a francia aromaterápia a trópusi fertőzések, vérhas ellen is ezt az olajat ajánlja. A szegfűszeg illóolajának kémiai szerkezetében megtalálható eugenol magas arányú jelenléte adja a kiemelkedő antivirális és antibakteriális hatást. Az eukaliptusz radiata és a niaouli illóolaja az oxidok csoportjába tartozó kémiai vegyületekben gazdag, és ez az összetétel garantálja a vírusok elleni hatékonyságukat. Az orvosi zsályáról már az ókorban is úgy tartották, hogy minden betegség gyógyítható vele, sőt a X. században az arab orvoslás az örök élet növényének kiáltotta ki, mondván, használatával az ember a halhatatlanságot kísérti meg. A citromhéj antibakteriális hatása miatt került a keverékbe, a pacsuli illóolaja pedig a nyirokrendszerre gyakorolt tisztító hatása miatt.

Az aromaterápia ilyen irányú alkalmazása az illóolajok kémiai struktúrájának pontos ismeretén alapul, figyelembe véve nem csak a javallatokat, de a kontraindikációkat is. Az Egészség balzsam illóolajainak egy része kisgyermekek számára ellenjavallt, ezért ez a keverék kizárólag 12 éves kor fölött javasolt. Gyerekeknek hasonló céllal a Leo varázsolaj használható.

Az Egészség balzsam alkalmazása:

Fertőzéses megbetegedések, járványok idején megelőzésre naponta 1 x 15 csepp a gerincen bedörzsölve. Betegség idején 2 x 15 cseppet használjunk ugyancsak a gerincen vagy a mellkason felsimítva. Kezelési idő maximum három hét, ezt követően legalább egy hét szünetet kell tartani.

+ 1 tipp: az Egészség balzsam energiahiány, fáradtság esetén is kiválóan alkalmazható a fentiekben elmondottak szerint, bedörzsölés formájában.

Az Egészség balzsam jelenleg nem kapható a webshopban, a Panarom okleveles aromaterapeutáinál azonban megvásárolható.

A szegfűszeg története

2018.02.25. 01:22 | aromaterapia | Szólj hozzá!

Szerző: Tobai Ágota

A szegfűszeg már az ókorban is népszerű és drága áru volt. Kínában a Kr. előtti időkben a nyelv fűszerének is nevezték, ugyanis azoknak, akik a császár elé járultak, szegfűszeget kellett tartaniuk a szájukban, így frissítve lehelletüket.

A 15-20 méter magasra növő trópusi szegfűszegfa őshazája az Indonéziához tartozó Molukka szigetek, mely Fűszer-szigetek néven is ismert. A szigetet 1512-ben a portugálok gyarmatosították, és ezzel majd 100 évig uralták a szegfűszeg kereskedelmet. Ezt követően a sziget holland fennhatóság alá került, és a hollandok olyannyira szigorúan védték szegfűszeg monopóliumukat, mely hatalmas profitot hozott számukra, hogy halálbüntetés járt annak, aki szegfűszeg csempészettel próbálkozott. Ki gondolta volna akkor, hogy néhány száz évvel később ugyanez a fűszer már bárki számára könnyen elérhető lesz, és szinte minden konyhában – ha máskor nem is, de télen, a forraltborok idején biztosan – fellelhető. Hogy ez megtörténjen, valakinek mégis csak ki kellett csempésznie néhány szegfűszeg facsemetét, és ez a 18. században a franciáknak sikerült, megtörve így a hollandok egyeduralmát e fűszer felett.

A szegfűszeget manapság főleg a trópusi Afrikában, Zanzibáron és Madagaszkáron termesztik. Illóolaját a kézzel szedett, zsenge piros virágbimbókból nyerik., melyeket a leszedés után a desztilláló üzembe visznek, és vízgőzdesztillációval választják el az olajat a növénytől. Fűszerként való felhasználásához ugyanezeket a piros bimbókat pálmalevélbe csomagolva szárítják, amíg barnára nem sötétednek. Mivel a bimbók alakja szögre emlékeztet, ezért kapta a szegfűszeg nevet.

szegfuszeg_szaritott_1.png

A szegfűszeg egyik fő fogyasztója Indonézia, de nem csak a konyhában használják, még a cigarettát is ízesítik vele. A szegfűszeges cigaretta, a kretek, legalább 40 %-a szegfűszeg, a többi pedig dohány és egyéb fűszerek, gyümölcsök, gyógynövények. A kretek állítólag úgy született, hogy egy Haji Jamhari nevű ember, aki asztmában szenvedett, az gondolta, ha mellkasát szegfűszeg olajával dörzsöli, az majd enyhíti a tüneteit. Mikor valóban így történt, és a szegfűszeg olajos bedörzsöléstől jobban érezte magát, úgy vélte, a legjobb, ha egyenesen a cigarettájába teszi a szegfűszeget, és akkor közvetlenül a tüdejébe jut a gyógyító hatás. Érdekes elgondolás.. Egészségügyi hatását tekintve, a kretek valóban kevesebb nikotint tartalmaz más cigarettákhoz képest, viszont távol áll attól, hogy fogyasztása egészséges legyen, mivel nagy mennyiségben tartalmaz kátrányt.

A szegfűszeg édes, fűszeres, egzotikus illata idegen tájak felé repíti a lelket, minden fásultságot és negativitást felülír, feléleszti a tüzet a testben és a lélekben is. Illata kiválóan harmonizál a citrusfélék illóolajával, harmonikus egységet alkotva velük.

Ha egzotikus illatra és ízre vágysz, bátran használd a szegfűszeget úgy a konyhában, mint az aromaterápiában. Bánj óvatosan az adagolással, hiszen intenzív aromáiból kevés is elegendő ahhoz, hogy átjárja akár a levegőt, akár az ételt, vagy italt, amit ízesítesz vele. Ha egy kis melegségre, kényeztetésre vágysz, készíts szegfűszegolajból és meggymagolajból illatos testolajat, édesnarancs illóolajjal fűszerezve: 3 csepp szegfűszeg illóolaj (Eugenia caryophyllus), 5 csepp édesnarancs illóolaj (Citrus sinensis ze.) 10 ml meggymagolajba (Prunus cerasus) téve. A nedves bőrön simítsd fel az illatos olajat, mely nem csak ápolja a bőrödöt, de az édesnarancs illata elold minden feszültséget, elsodorja a felhőket a szíved körül, a szegfűszeg pedig bizsergetően balzsamozza és átfűti nem csak a testet, de a lelket is. Ez a fűszeres varázsillat fellazít minden dermedtséget és lendületbe hozza a stagnáló energiákat. 

Az öt legjobb illóolaj inhaláláshoz

2018.02.10. 19:29 | aromaterapia | Szólj hozzá!

Szerző: Tobai Ágota

Az inhalálás régóta ismert házi gyógymód a légzőszervi betegségek kezelésében. Valószínűleg sokan őrzünk emlékeink között olyan vissza nem kívánt pillanatokat, mikor törülközőbe bugyolált fejjel a forró gőz fölé hajolni kényszerültünk. Nem túl kellemes dolog, és nem is szükséges, mivel az inhaláláshoz egyáltalán nem kell, hogy a víz forró legyen. Elegendő a kellemesen meleg víz fölé hajolni, melybe érdemes néhány csepp illóolajat is tenni. A gőz segítségével az illóolajok abszorpciója fokozódik, és hatékonyan pusztítják el az orr nyálkahártyáján megtelepedő baktériumokat, csökkentik a gyulladásos folyamatokat, és segítik a váladék elfolyósítását, kiürülését.

inhalalas.jpg

Az öt legjobb illóolaj inhaláláshoz:

 1. Teafa (Melaleuca alternifolia)

A teafa illóolaja széles spektrumú baktériumölő és vírusölő tulajdonsággal bír. Az egyik legismertebb és legnépszerűbb illóolaj a világon. Ennek oka az is, hogy sokoldalú terápiás tulajdonsága kontraindikációk nélkül élvezhető.

 1. Vadlevendula (Lavandula latifolia spica)

A levendulák eme fajtája különleges kémiai struktúrájának köszönhetően kiemelkedő a légúti betegségek kezelésében. Hatékony nyákoldó és köptető hatású, ugyanakkor a baktériumok és a vírusok ellen is erőteljesen lép fel.

 1. Borsmenta (Mentha piperita)

A borsmenta illóolaja könnyíti a légzést, fellazítja a letapadt váladékot. Inhaláláskor ne használjunk egy cseppnél többet, mivel nagyobb cseppszámban az intenzitása miatt szúró érzetet keltő, ingerlő lehet. Gyermekek, várandósok, epilepsziások számára ellenjavallt.

 1. Eukaliptusz radiata (Eucalyptus radiata)

Magas oxid (1,8-cineol) tartalmának köszönhetően a légutak doktora. Vírus elleni hatása kiemelkedő, ugyanakkor gyulladáscsökkentő és nyákoldó tulajdonsága is erőteljes.

 1. Erdei fenyő (Pinus sylvestris)

Köhögéscsillapító, nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatású illóolaj. Mint minden fenyő, tisztítóan, felszabadítóan hat a légzőrendszerre.

Inhaláláshoz a meleg vízzel töltött tálba maximum 2-3 cseppet tegyünk a választott illóolajból. Az illatosan gőzölgő víz fölé hajolva, érdemes letakarni a fejet egy törülközővel, hogy az illóolajok bioaktív hatóanyagai a célzott területre jussanak, és a hatás intenzívebb legyen. Az inhaláció naponta többször is ismételhető. Fontos, hogy az inhalálást követően legalább egy órán át ne menjünk ki a hidegbe, hogy az átmelegedett arcüregeket óvjuk a hirtelen lehűléstől.

A felsorolt illóolajok a borsmenta kivételével, gyerekeknél is alkalmazhatók biztonsággal. Az elektromos diffúzorok, melyek ultrahang segítségével porlasztják a levegőbe az illóolajat, szintén használhatók inhalálásra. Ebben az esetben bár a vízgőz nem meleg, mégis intenzíven szállítja a gyógyító illatot.

Inhaláláshoz – mint bármi máshoz – kizárólag terápiás tisztaságú, kémiai profil szerint bevizsgált illóolaj használható!

Könnyebb a tanulás illóolajokkal

2018.02.03. 22:06 | aromaterapia | Szólj hozzá!

Szerző: Tobai Ágota

Számtalan tanulmány készült az illóolajok memóriára gyakorolt hatásáról. Egy 2003-ban végzett felmérésben 144 résztvevőt 3 csoportra osztottak: az egyik csoportnál levendula illóolajat, a másik csoportnál rozmaring illóolajat, a harmadik, kontroll csoportnál pedig semmit nem párologtattak. A vizsgálat célja az volt, hogy felmérjék, változik-e a kognitív teljesítmény az illóolajok használatával.

rozmaring_citrom.jpg

A kísérlet megállapította, hogy azokban a csoportokban, ahol levendula és rozmaring illóolajat párologtattak, kimutatható volt a hangulatra gyakorolt pozitív hatás és a jobb teljesítmény, szemben a kontroll csoporttal, ahol semmit nem párologtattak. A rozmaring illóolajat alkalmazó csoportnál szignifikánsan jobb eredmény mutatkozott a memória és a teljesítmény vonatkozásában. (Aromas of rosemary and lavender essential oils differentially affect cognition and mood in healthy adults. Moss M, Cook J, Wesnes K, Duckett P.)

Miközben egy jól megválasztott illóolaj segít a memorizálásban, a figyelem összpontosításban, az is bizonyítást nyert, hogy ha memorizálás közben illóolajat párologtatunk, az adott illat hívóingerként funkcionál a tanultak felidézésekor. Az illat emléknyom kiépülését teszi lehetővé, ily módon segít előhívni a memóriából az illathoz köthető információkat. Tanuláshoz párologtassunk olyan illóolajokat, melyek stimulálják a mentális folyamatokat, fokozzák az éberséget, a koncentrációt, mint például: 

 • Rozmaring ct. kámfor (Rosmarinus off. ct. camphor) 
 • Rozmaring ct. cineol (Rosmarinus off. ct. cineol)
 • Nemes babér (Laurus nobilis)
 • Kerti bazsalikom (Ocimum basilicum)
 • Muskotályzsálya (Salvia sclarea)
 • Citrom (Citrus limonum ze.)
 • Borsmenta (Mentha piperita)
 • Erdei fenyő (Pinus sylvestris)

Még hatásosabb, ha elkészítjük a következő keveréket:

Tanulást segítő illóolajkeverék

 • Rozmaring ct. cineol (Rosmarinus off. ct. cineol) 1 ml
 • Erdei fenyő (Pinus sylvestris) 1 ml
 • Citrom (Citrus limonum ze.) 3 ml

A memorizálás idején tegyünk 8-10 cseppet az illóolajkeverékből a vízzel töltött párologtatóba. Amikor számot kell adni a tanultakról – felelés, dolgozatírás, előadás -, tegyünk 1-2 cseppet a tenyerünkbe, és mélyen szívjuk be az illatot.

Az illóolajokkal egyaránt hatunk a kódolási és az előhívási folyamatra, miközben a negatív emóciók, úgy mint szorongás, feszültség, önbizalomhiány oldásával az érzelmi állapot kiegyensúlyozását is elérhetjük.

Aromaterápia a légúti fertőzések ellen

2018.01.28. 01:30 | aromaterapia | Szólj hozzá!

Szerző: Tobai Ágota

A légzőrendszert érintő fertőzéseket aromaterápiás módszerek alkalmazásával eredményesen lehet kezelni. Az illóolajok nem csak a fertőzés okozta tüneteket képesek enyhíteni, de a betegség kialakulásáért felelős kórokozók ellen is rendkívüli hatékonysággal lépnek fel.

olajcsepp.jpg

Egy aromaterápiás alapcsomagot szeretnék ajánlani, mely a légúti megbetegedésekben hasznos társ lehet, és gyermekek számára is biztonságos alkalmazást tesz lehetővé. 

Bébelle balzsam:

Nyákoldó, köptető hatású balzsam, melyből mogyorónyi mennyiséget a mellkasra és a hátra dörzsölve, segítheti a letapadt váladék oldását, könnyítheti a légzést. Természetes összetevői között olyan növényi olajok és illóolajok vannak, melyek redukálják a gyulladásos folyamatokat. Főbb összetevői: vajfa, kakaóvaj, orbáncfűolaj, vietnámi eukaliptusz-, orvosi levendula-, szantál-, római kamilla illóolaj.

Fehér esszencia:

Vírusölő tulajdonságú illóolajok elegye, mely pl. influenza esetén is alkalmazható. Gyermekeknek 4 cseppet, felnőtteknek 8 cseppet simítsunk fel a gerinc mentén, majd ugyanannyi csepp sárgabarackmagolajat is dörzsöljünk fel az illóolajjal már átkent területen. Főbb összetevői: madagaszkári kámforfa-, niaouli-, eukaliptusz radiata illóolajok.

Zöld esszencia:

Arcüreggyulladás, fülgyulladás esetén kenjük át az olajkeverék néhány cseppjével az érintett területet. Fülgyulladásnál a fül körül kell bedörzsölni, és egy a Fehér esszencia 2 cseppjével átitatott vattadarabot pedig a fülbe helyezni. Ismételhető naponta 4 alkalommal. A bekent területet melegítsük sópárnával, termopalackkal. A Zöld esszencia főbb összetevői: olasz szalmagyopár-, vadlevendula-, varádics illóolaj, mogyoróolaj

Citromhéj illóolaj:

 Az egyik legkiválóbb légfertőtlenítő illóolaj. Tegyük párologtatóba, diffúzorba a tér nagyságától függően 8-15 cseppet.

Teafa illóolaj:

Torokfájásnál 5 cseppet tegyünk egy pohár vízbe, keverjük el, majd hosszan gargalizáljunk vele. Naponta 3 x ismételhető. A teafa illóolajjal inhalálhatunk is, 2 cseppet tegyünk meleg vízbe, és hajoljunk a gőz fölé.

A fentiekben felsorolt aromaterápiás termékek egyfajta alapkészletnek tekinthetők a légúti betegségek alternatív terápiájában. A termékek a Panarom webshopban és okleveles Panarom aromaterapeutáknál megvásárolhatók.

Szaunázz illóolajokkal!

2018.01.21. 01:44 | aromaterapia | Szólj hozzá!

Szerző: Tobai Ágota

A szaunázás kedvező élettani hatásai vitathatatlanok. A meleg hatására a bőr pórusai kitágulnak, a keringés fokozódik, a salakanyagok egy része az intenzív verejtékezéssel távozik, és a tisztulási, detoxikáló folyamatok lendületet kapnak. A szervezet öngyógyító mechanizmusa megújult erővel veszi fel a harcot a sejtek öregedésével, a negatív környezeti ártalmakkal, a patogén kórokozókkal szemben.

sauna.jpg

A megfelelő módon és rendszeresen végzett szaunázás fiatalít és nem csak testi, de lelki-, szellemi megújulást teremt. Különösen akkor, ha mindehhez aromaterápiát is kapcsolunk. Az átgondoltan kiválasztott, terápiás hatású, kémiai profil szerint bevizsgált illóolajok használata a szaunázás élményét új dimenzióba emeli.

Az illóolajok a felfűtött szaunában gyorsan betöltik a teret, és a melegtől felhevült test kitágult pórusain keresztül még könnyedebben jutnak át a bőr legmélyebb rétegéig, és az érhálózaton keresztül a teljes szervezetet érintik. Ugyanakkor a légzés útján is nagyfokú hatékonysággal kerülnek be a véráramba. Hangsúlyozni szeretném, hogy minden esetben, és a fentiekben elmondottak miatt a szaunázásban is kiemelten fontos, hogy az illóolaj megkérdőjelezhetetlen minőségű, tisztaságú legyen.

Tartsuk be a szaunázás íratlan illemkódexét, és csak akkor használjunk illóolajat, ha ehhez szaunázó társaink is hozzájárulnak.

Illóolajok a szaunában

Citromhéj (Citrus limonum ze.): fokozza a méreganyagok kiválasztását, frissít, tonizál, fertőtlenít. Kellemes aromája mindenki számára kedvessé teszi ezt az üde illatot.

Eukaliptusz radiata (Eucalyptus radiata): vírusölő, immunerősítő, fertőtlenítő és légzéskönnyítő hatása van. Klasszikus eukaliptusz illat. Ahogy a levegőbe kerül, és belélegezzük illatát, azonnal könnyebbedik a légzés, a zaklatottságot okozó gondolatok elülnek, és kitisztul a fej.

Erdei fenyő (Pinus sylvestris): energetizáló, légúttisztító, légzéskönnyítő, hurutoldó hatású. Erővel és tettrekészséggel tölt fel, miközben a belső béke felé vezet.

Bergamottmenta (Mentha citrata): szorongásoldó, baktériumölő, idegrendszer lazító illóolaj. Kicsit mentás, kicsit citrusos illata egyesíti magában a nyugalmat és a fókuszt.

Kubebabors (Litsea citrata): hatékony levegőfertőtlenítő, antidepresszáns, harmonizáló hatású illóolaj. Különleges aromája egyszerre pezsdít és nyugtat, játékos könnyedségre hangolja a szívet.

Majoranna (Origanum majorana): fizikai és lelki görcsoldó, köhögéscsillapító, nyugtató hatású. Mélyen ellazító fűszeres, édes aromájában jól esik a pihenés.

Készíthetünk keverékeket is a felsorolt illóolajokból, a választott célnak megfelelően:

Immunerősítés, légzőrendszeri tonizálás, fertőtlenítés

 • Citromhéj (Citrus limonum ze.)                    1 ml
 • Eukaliptusz radiata (Eucalyptus radiata)    3 ml
 • Erdei fenyő (Pinus sylvestris)                        1 ml

Idegrendszeri lazítás, feszültségoldás

 • Bergamottmenta (Mentha citrata)     3 ml
 • Kubebabors (Litsea citrata)                 1 ml
 • Majoranna (Origanum majorana)      1 ml

+ 1 tipp: az Útitárs illóolaj készletből a Kék-, a Fehér-, és a Fény esszencia is tökéletes választás a szaunában. A Kék esszencia ellazít, a Fehér esszencia tonizál, a Fény esszencia jókedvre derít.

A vízzel megtöltött szauna kanálba tegyünk 10 cseppet a választott illóolajból vagy illóolajkeverékből és locsoljuk a szaunakövekre vagy a szaunakövek feletti falra, az illóolajos üvegcsét pedig egy gyors mozdulattal helyezzük a szaunán kívülre. Ezután már nincs más dolgunk, mint átengedni, elengedni, megpihenni.

A szaunázás után zuhanyozzuk le a verejtéket, majd merüljünk hideg vízbe, és végül puha törülközőbe vagy köntösbe burkolózva feküdjünk le egy pihenőágyon. És ahogy tengelyéből kidőlve forog velünk a világ, lábujjtól fejtetőig felkúszik egy semmihez sem fogható megnyugtató érzés, és egyszer csak minden a helyére kerül. Kint és bent.

Véleményem szerint, aki akár csak egyszer is kipróbálja az illóolajos szaunát, már nehéz lesz elképzelnie a szaunaélményt illatterápia nélkül.

Az illóolajok és az Útitárs esszenciái megvásárolhatók a Panarom webshopban és aromaterapeutáknál.

Az Útitárs patika aromás válaszai: Kék esszencia

2018.01.06. 22:28 | aromaterapia | Szólj hozzá!

Szerző: Tobai Ágota

Az Útitárs illóolajos házipatika 7 csodás üvegcséjének egyike a Kék esszencia. Az elnevezése alapvetően szimbolizálja mindazokat a tulajdonságokat, amiket ez a varázslatos illóolajkeverék megtestesít. Ahogy a kék szín a víz hűvösségét, tisztaságát, ringató, csitító minőségét képviseli, úgy a Kék esszencia illóolajkeverék is ugyanezt a nyugtató, csendesítő tulajdonságokat hordozza. Csillapítja a nyugtalanságot, a fájdalmat, oldja a fizikai és lelki görcsöket. A víz kioltja a tüzet, a Kék esszencia kiolt minden fizikai vagy éppen pszichés túlfűtöttséget. Hűsítő, lazító, nyugtató hatása több területen kiaknázható.

kek_esszencia.png

Fejfájás: 1-1 cseppet dörzsöljünk el mindkét halántékon és a tarkón. A kézen maradt illatot többször mélyen szagoljuk meg.

Izomfájdalom: 8 cseppet tegyünk egy mokkáskanálnyi növényi olajba (napraforgó-, sárgabarack-, körömvirágolaj), és dörzsöljük be a fájdalmas területre.

Lázcsillapítás: gyerekeknek 8 cseppet, felnőtteknek 15 cseppet tegyünk egy mokkáskanálnyi növényi olajba (napraforgó-, sárgabarack-, körömvirágolaj) és az így elkészült keverékkel gyengéden simítsuk át az egész testet.

Izgatottság, feszültség: cseppentsünk két cseppet a tenyérbe, és legalább 9 x lassan és mélyen lélegezzük be az illatot.

Álmatlanság: lefekvés előtt tegyünk a párologtatóba 10-12 cseppet.

Relaxáló, lazító fürdő: egy evőkanál tejszínben oldjunk fel 8-10 csepp Kék esszenciát, majd adjuk a fürdővízhez, és engedjük, hogy az illat kiöblítsen minden nyugtalanító gondolatot és zaklatottságot.

Csípés: szúnyog-, darázs-, pók- vagy éppen medúzacsípésre is kiválóan alkalmazható, helyileg 1-3 cseppet téve a csípéstől érintett területre. A kezelés többször ismételhető.

Sebkezelés: a Kék esszenciát alkotó illóolajok (geránium, orvosi- és vadlevendula, teafa) terápiás értékei között kiemelkedő a baktériumölő és hámosító hatás is. Ezért a Kék esszencia sebek fertőtlenítésére különösen jól alkalmazható. Mivel nem csíp, és nem irritálja a bőrt, 1-2 cseppet tehetünk a sebfelületre, ezáltal elkerülhető a seb elfertőződése, és ugyanakkor gyorsabbá válhat a gyógyulása is.

Az Útitárs házipatika illóolajkeverékei - így a Kék esszencia is - megvásárolhatók külön-külön, de akár a teljes Útitárs szett is elérhető a Panarom webshopban és Panarom okleveles aromaterapeutáknál.

Készülj az ünnepre illatos fürdővel!

2017.12.17. 14:34 | aromaterapia | Szólj hozzá!

Szerző: Tobai Ágota

Advent harmadik gyertyáját gyújtottuk ma meg. A karácsonyi ünnephez kapcsolódó teendők között hajlamosak vagyunk elfelejtkezni önmagunkról. Pedig az ünnepet alapvetően meghatározza, hogy milyen lelkülettel vagyunk jelen advent idején. Szánjunk időt az önmagunkkal való találkozásra is. Ehhez egy illatos fürdő könnyedén hozzásegíthet. Az illóolajok fürdővízben való alkalmazásával aromás molekuláik éppúgy felszívódnak a bőrön keresztül, mint a vízgőzzel keveredve a légzés útján. A meleg vízben elnyújtózva, elengedve az időt, testet-lelket pihentető illatok ölelésében, megteremtődik az a csendes békesség, ami az ünnep megéléséhez segít.

furdo_1.jpg

Az illóolajok hidrofób vagyis víztaszító vegyületek, ezért fürdővízben kizárólag úgy alkalmazhatók, ha olyan vízoldékony hordozóanyagba tesszük, melyben az illóolaj is oldódni képes. Egy relaxáló fürdőhöz a legjobb választás, ha tejszínnel elegyítjük a választott illóolajokat.

Ünnepi illóolajkeverék fürdővízhez

 • Édesnarancs (Citrus sinensis ze.)   5 csepp
 • Tömjén (Boswelia carterii)              4 csepp
 • Kubeba (Litsea citrata)                    2 csepp

A narancs illóolaja magában hordozza az öröm energiáit, az elégedettségre való hajlandóságot és az élet szeretetét. A tömjén által a lelki harmónia, és a tiszta gondolatok formát öltenek, a kubeba pedig segíti, hogy megbocsátók legyünk önmagunkkal. A recept szerinti mennyiségben tegyük ezeket az illóolajokat egy evőkanál tejszínbe, és adjuk a fürdővízhez. Gyújtsunk meg egy gyertyát vagy mécsest, és pihenjünk meg az illatokban.

Közeledik az ünnep. Készülődünk. Csinosítjuk, díszítjük az otthonunkat, varázsolunk. Ám fontos, hogy ne csak külsőségeiben teremtsük meg az ünnepi fényeket, de a szívünk legmélyéből varázsoljuk elő azt a fényt, ami képes beragyogni az otthont és a velünk együtt ünneplők szívét is. Lépjünk ki a feladatok szorításából, és engedjünk időt magunknak arra, hogy lélekben is képesek legyünk megérkezni az ünnephez. Hangolódjunk csendes gondolatokkal, illatokkal, jó szándékkal. Az adventi gyertyákat meggyújtva, időzzünk el fényük mellett, és lélekben is legyünk jelen a várakozás szépségében, derűsen átölelve a pillanatot.