Bejegyezte: Feller Adrienne
Ma kicsit korábban keltem, mint szoktam, pedig nem vagyok egy hétalvó. Sokkal inkább pacsirta. Korán kelek, korán fekszem. Azonban ma még sokkal korábban keltem, jóval azelőtt, hogy a madarak felkeltek volna, már kipihenten üldögéltem a teraszon és hagytam, hogy a friss levegő körbeöleljen. Ezen a hajnalon kivételesen nem a madarak ébresztettek, hanem én vártam az ő ébredésükre :)). Fütyültem nekik az erkélyről és vártam, hogy visszafeleseljenek. Ahogy közeledett a pirkadat úgy kezdték koncertjüket. Annyira szeretem hallgatni a hajnali zengés-bongást. Mindig egy madár kezdi, mintha ő adná meg a kezdő hangot, majd szép lassan a zenekar minden tagja egy jól megkomponált módon csatlakozik, hogy a koncert elérhesse teljes tetőfokát, amikor is minden madár felzendül. Van ennek egy különös, semmihez nem fogható ritmusa, ami a szíveddel rezdül együtt.
Szokatlanul korai kelésemnek köszönhetően már fél hatkor a piacon voltam. Azt gondolnád, hogy alig lézengett néhány ember rajtam kívül, de nem, a piacon bizony már meglepően sokan félig teli kosárkákkal sürögtek-forogtak, hogy hétvégi ebédjükhöz a friss alapanyagokat beszerezzék. Sajnos elfelejtettem előkapni a fényképezőgépem, hogy megörökítsem a piac hajnali életét. A pultok roskadásig telve gyümölccsel és zöldséggel. A látvány lenyűgöző. Bevallom csak olyan piacra megyek, ahol őstermelők kínálják portékáikat. Jó érzés szóbaelegyedni velük és meghallgatni néhány történetet. Szeretem ahogy a vidéki emberek az életről gondolkodnak. Egész héten már alig várom a szombatot, hogy újra roskadásig rakhassam a kosaram finomabbnál finomabb életigenléssel. Vettem gurulós málnát és zamatos korai őszibarackot, rukkolát (nem olyat, mint tavaly, mert a néni új magokkal kísérletezett és "az idei kicsit húsosabb és izgalmasabb") és vettem fodros levelű salátát. Roppanós cseresznyét és harsogó hagymát, olyan snidlinget, aminek a szára rugalmas, mert mindig erre hívja fel a figyelmem a néni, hogy nézzem csak milyen rugalmas szárú a snidling, "olyan, mint a fiatal menyecske". Vettem ízletes, szép zöld fürtös uborkát, illatos mentát, bazsalikomot, csombort, kakukkfüvet, lestyánt egy-egy csokorral. A kosaramat mindig úgy pakolom, hogy miközben vásárolok, örömöm legyen a színekben és a formákban. Amikor hazaérek, leteszem a kosaram és még egy darabig elidőzök a látványban, nézem a benne lévő csodát.
A korai elmenetelemnek az lett az egyik gyümölcse, hogy még azelőtt értem haza, hogy a családom felébredt volna. Gondoltam egyet és hamarjában készítettem mindannyiunknak reggeli pezsdítő italt és ezzel kívántam jó reggelt.
Mentás-gyömbéres uborkalé 4 személyre
Hozzávalók:
4 db fürtös uborka
ízlés szerinti mennyiségben friss reszelt gyömbér
6 dl víz
2 lime leve
3 ek borsmenta aromavíz (PANAROM)
3 tk akácméz
A fenti összetevőket összeturmixolom, majd jégkockával és karikára vágott uborkával tálalom
Hatása: beindítja az emésztést és az epeműködést. Fokozza az anyagcserét, erősíti a lépet, tisztítja a vesét és a gondolatokat.
Az aromavizeket, illóolajokat, növényi olajokat Aromaterapetuáktól, illetve a Panarom Webshopról tudjátok beszerezni: www.panaromwebshop.hu
Okleveles Aromaterapeuták listája: www.panaromwebshop.hu/aromaterapeutak
Csak a Panarom által forgalmazott illóolajokért, növényi olajokért tudunk felelősséget vállalni!