Nincs csodálatosabb dolog, mint kenyeret sütni. Ez mint terápia is fantasztikusan működik. Valahogy a kenyérdagasztásban olyan őserők élednek fel és áramolnak az ember kezein át egészen a szívéig, hogy erre nehéz szavakat találni. A kenyérkészítés melegséggel tölti fel az otthont és erősíti az együvétartozás érzését. A kenyérdagasztás meditáció és ima. A jelenlét az életünk minden helyzetében fontos, így a kenyérdagasztás, készítés közben is. A kenyér él és erőt ad. Kozmikus energiákat mozgat.
Azért fogtam a kenyérsütéshez, mert megelégeltem azt az érzést, hogy a család mindennapi kenyere egészségtelen, adalékanyagoktól terhelt csúfság. Lelkiismeret furdalást éreztem minden alkalommal, amikor a család elé tettem a vásárolt kenyeret. Sokan azt kérdezik, hogy nem fárasztó e kenyeret sütni. Fárasztónak nem mondanám, mert egyáltalán nem az, inkább időigényes. Kétszer gyúrod és kétszer keleszted. Ez pedig idő. Nem a begyúrás, mert az nem tart öt percnél tovább, inkább a várakozás. Éppen ezért a kenyérsütést az esti órákra tartogatom, amikor amúgy is otthon vagyok és akármilyen más feladatom között készítem el. Hétvégén is szeretek kenyeret sütni. Ilyenkor a hajnali sütést választom. Amúgy is korán kelő vagyok, úgyhogy sitty-sutty bedagasztom, teszek-veszek és a családot a friss kenyér illata húzza ki az ágyból. Bevallom jó érzés, amikor a gyerek azt mondja: "mama, süss kenyeret, mert nem akarok mást enni, mint a Te finom kenyeredet." Imádok kenyeret sütni. Bár már elég gyakorlott vagyok benne, mégis minden sülés örömmel tölt el. Sokszor ülök a sütő előtt és csak nézem a sülő kenyeret. Úgy döntöttem az elkövetkezendő időben megosztok néhány kenyérreceptet Veled, lesz benne majd aromás kenyér, meg magos, fűszeres, de most kezdjük az alappal.
Íme a kenyér, ahogy én szeretem.
Tönkölybúzás házikenyér
Hozzávalók:
500 gr Teljes kiőrlésű Tönkölybúza liszt
500 gr Fehér Tönkölybúza liszt
30 gr tengeri só
30 gr méz
5 evőkanál kovász
langyos víz
A száraz hozzávalókat összekeverem kanállal, majd hozzáadom a kovászt, a vizet és szépen elkezdem összegyúrni.
Csak a kenyérre gondolj és azokra, akiknek készíted. Tedd bele minden szeretetedet és gyógyító energiádat, hogy a kenyér minden morzsája gyógyerővel bírjon. Szóval gyúrd addig, amíg a tészta egy jó kis masszává nem válik és könnyedén el nem válik a felülettől.
Ha ez megvan, akkor takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd pihenni. Akkor van kész, ha kétszer akkorára nőtt, mint az eredeti tömege. Ezután gyúrd meg újra.
Jól nyomkodd meg, dögönyözd és gyúrd. Itt már a végén egy kenyérkét formálj a tésztából, helyezd a tepsibe, mert már innen nem fogod kivenni és vagdosd meg a tetejét.
Hagyd pihenni újra. Kétszer akkorára meg kell nőjön mielőtt a sütőbe helyezed. Közben a sütőt melegítsd be 165 fokra. Amikor megnőtt a kenyér helyezd óvatosan a sütőbe és hagyd, hogy süljön a kenyered. Ha van légkeverős sütőd, akkor használd ezt a funkciót, ha sima sütőd van, akkor süsd abban. Nem tudom megmondani, hogy meddig süsd. Kb. 40 perc, de ezt látni fogod.
Jó étvágyat hozzá.