Március végét írjuk, és sehol nincs a madárcsicsergős, fényes, langyos tavasz, a világ meglepően fehér és hideg. Ám a hótakaró mögött készülődik a természet, hogy színes ruháját újból felvegye. A tél később búcsúzik, a Húsvét pedig korábban érkezik a megszokottnál, lehet, hogy a locsolók havat dörzsölnek majd a lányok nyakába? A régi hagyomány néhány évtizede már új köntöst kapott, és a friss víz helyett kölnivizek kavalkádja ömlik a női fejekre eme jeles ünnepen. A férfiak bőven mérik a filléres pacsulit, az asszonyok pedig óráról órára nehezebb felhőt hordanak maguk körül.
Édesanyák, kiket fiúgyermekkel áldott meg az Ég, adjatok gyermekeitek kezébe virágvizet, a levendulavíz nyáridéző lila aromáját, a narancsvirágvíz édes parfümösségét és a rózsavíz ámulatba ejtő finomságát. Ezek a gyengéd virágvizek olyanok, mint a tavaszi szél könnyű fuvallata, mint egy áttetsző selyemruha, mely körbeölel.
Virágvizekkel nem csak a locsolás lehet kellemes, de bármilyen finomságot ízesíthetünk általuk:
Forró csoki narancsvirág vízzel:
2 dl mandulatej
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 evőkanál narancsvirágvíz
méz ízlés szerint
Sült banán mézzel és virágvízzel
A banánt 2 cm-es darabokra szeleteljük, kókuszolajban átsütjük, majd rózsavízzel és narancsvirág vízzel elkevert mézet csurgatunk rá.
Fűben vagy hóban, de a tavasz felé lépkedünk, új energiák vibrálnak a levegőben, lüktet a Föld ereje, a fák és virágok készülődnek, hogy kibontsák virág- és lombkoronájukat.
Hidd el, idén is lesz Tavasz!