Mert finom. Na jó, nem csak ezért. A feketeáfonya számomra az egyik legcsodásabb nyári gyümölcs, ami nem csak élvezeti értéke miatt szerethető, de benne sokféle vitamin, ásványi anyag és antioxidáns is található. A vitaminok közül kiemelkedő a béta-karotin (az A-vitamin provitaminja, mely a szervezetben alakul át A-vitaminná) C-vitamin, B6- vitamin és K-vitamin tartalma, melyeknek köszönhetően e gyümölcs fogyasztásával az immun- és az idegrendszer működésének javulása várható. Az áfonyában az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokat is találunk, úgy mint: vas, kálcium , kálium, magnézium , foszfor, nátrium, mangán, cink, réz és folsav.
Kékes színét az antocianinoknak köszönheti, ezek kiváló antioxidánsként ismert flavonoidok , de az antioxidáns profilt még tovább fokozzák olyan fenolos vegyületek, mint a kvercetin, kempferol, miricetin és a klorogénsav. Fitokémiai összetételének köszönhetően számtalan pozitív hatást gyakorol az egészségre:
- segít megőrizni a csontok és az ízületek rugalmasságát (vas, cink és kálcium)
- természetes módon csökkenti a vérmonyást (kálcium , kálium és magnézium)
- csökkenti a vér koleszterinszintjét, a szívbetegségek kockázatát, védi az artériákat (kálium, folsav, antocianinok)
- segíti az egészséges emésztést, így a székrekedés kezelésében is szerepet kaphat a magas rosttartalomnak köszönhetően
- javítja a látást, a szem ereinek mikrocirkulációját (béta-karotin, antocianinok)
- javítja a kognitív funkciókat, a memóriát, segít megőrizni a szellemi frissességet (antioxidánsok)
- gyulladáscsökkentő és sejtvédő, gyomorfekély elleni hatás (antocianinok)
Az áfonya egy igazi csodagyümölcs, érdemes nem csak most fogyasztani, de tegyünk a fagyasztóba is bőséggel ebből az egészséges és finom csemegéből, hogy áldásos hatásait az érési időszak után is élvezhessük. Olyan jó lesz majd a fagyos téli napok forró teájába tenni néhány narancs gerezddel és gyömbérrel... Jó hír, hogy az áfonya antioxidáns kapacitása nem csökken a fagyasztása során.