Szerző: Tobai Ágota
Ha feltesszük a kérdést, hogy milyen az egészséges táplálkozás, mindenkitől más választ kapunk. A táplálkozás-tudomány is folyamatosan hátat fordít saját múltbeli kijelentéseinek, és szinte napról napra változik a megítélése egyes élelmiszerek egészségre gyakorolt hatásainak.
Nem hiszek abban, hogy mindenkinek ugyanaz a táplálkozás a jó. A testünk és a közérzetünk kiváló iránytű abban, hogy kiválasszuk a nekünk leginkább megfelelő táplálékokat. A test mindig üzen, csak figyelni kell a jelzéseire. A helyes táplálkozás megtalálása egyéni út, de néhány szempontot érdemes figyelembe venni:
Alapvető változtatások a táplálkozásban az egészségért és a szép bőrért
- Kiegyensúlyozott étrend
A táplálkozás: biológiai gyógyítás. A kiegyensúlyozott étrend alapját a zöldségek és a gyümölcsök, valamint a teljes értékű gabonák fogyasztása képezi. A tudatos táplálkozásban a húsfogyasztás is jelen lehet, de mértékkel, és gondot fordítva arra, hogy a hús szabad állattartásból származzon, ahol az állatokat nem kezelik hormonokkal, és természetes táplálékukat fogyasztják. A nagyüzemi állattartás hústermékei komoly terhelést jelentenek az emberi szervezetre, táplálkozási szakértők véleménye szerint a hormonháztartás felborulása is gyakran visszavezethető a hormonkezelt állatokból készült termékek fogyasztására.
Ha túl sok hús van jelen az étrendben, az megnehezíti az emésztőrendszer működését, és idővel a lebontása során keletkező húgysav mennyisége oly mértékben megnő a szervezetben, hogy kristályok formájában lerakódhat az ízületekben, helyi gyulladást és fájdalmat okozva.
A vegetáriánus étrend követőinek is gondot kell fordítani az élelmiszerek megválogatására, tisztaságára, és megbízható forrást találni azok beszerzésére.
- Kevesebb étel
A harmonikus étvágy megteremtése alapvető cél az egészség megőrzésében. A túlevés ellen fogyasszunk rendszeresen nyers zöldséget és gyümölcsöt, ezek lehűtik a tüzes gyomrot, különösen a zellerszár. Túlevők étrendjében több folyadékra, pl. levesre van szükség. Ne együk tele magunkat. Akkor kell abbahagyni az evést, amikor a gyomor kétharmada megtelik.
- Rágjunk alaposan!
Legalább 30-50 x megrágva egy-egy falatot. A nyálban olyan enzimek találhatók, melyekkel az emésztés folyamata már a szájban elkezdődik. Az alaposan megrágott ételt az emésztőrendszer is könnyebben dolgozza fel.
- Kerüljük a késő esti étkezést
A máj működésének csúcsideje a szervóra szerint éjjel 1-3 óra között van. Minél több idő telik el az utolsó étkezés és a máj csúcsműködése között, annál tökéletesebben tudja ellátni több száz feladatát.
- Megfelelő mennyiségű és minőségű víz fogyasztása
Víz nélkül nincs élet, és nincs szép bőr sem. Az ember számára a legfontosabb tápanyag a víz. Sejtjeink csak megfelelő mennyiségű vízfogyasztás esetén képesek ellátni feladatukat. Víz nélkül az élőlények meghalnak: növények, állatok, emberek egyaránt. A kiválasztó szervek működéséhez is elengedhetetlen a víz jelenléte, hiányában a méregtelenítő, tisztító folyamatok kárt szenvednek, és ez ismételten megmutatkozik a bőr állapotában. A bőr hidratációját elsősorban a vízfogyasztással tudjuk biztosítani, és csak másodlagos eszköz a hidratáló hatóanyagok alkalmazása a bőrápolás során.
Bőrünk szépségéért sokat tehetünk a minőségre törekvő tudatos táplálkozással. Tartsuk mindig szem előtt, hogy a szépség, és ezzel együtt a szép bőr leghatékonyabb eszköze: az egészség.