Szerző: Tobai Ágota
A fűszernövények mindig elvarázsolnak, és nem csak az illóolajuk miatt, de szeretem a látványukat, ahogy zöldellnek a kertben vagy cserépben, és szeretem, ahogy az ujjaim között eldörzsölt levélkék illatot lehelnek a bőrömre. A legkedvesebbek között van mind közül a bazsalikom. A mediterrán konyha gazdagon használja zamatos leveleit, mely jellegzetes ízt kölcsönöz a vele társított ételnek. Fenséges élvezet az olasz caprese saláta, mely a paradicsom, a mozzarella, és a bőséges bazsalikom elegyéből születik extra szűz olívaolaj és némi balzsamecet koronával, és a bazsalikomos pesto is csodás ízharmónia. A többnyire paradicsomhoz, paradicsomszószhoz aprított fűszer csodákat művel egy egyszerű sajtos bagettel is, és merészebb konyhaművészek még édességekhez is társítják.
Érdemes megpróbálni a konyhai felhasználását a bazsalikomból nyert illóolajnak is. Akár azért, mert éppen nincs otthon friss vagy szárított fűszerünk, vagy azért, mert kíváncsiságtól vezérelve valami újat szeretnénk kipróbálni. Az illóolajok főzésnél való használatában mindig ügyelni kell az adagolásra, mivel nagyon intenzív ízhatást hoznak, hiszen az illóolajok extra erős koncentrátumok. Különösen felhívnám a figyelmet arra, hogy kizárólag jó minőségű, tiszta, bevizsgált, kémiai adalékanyagoktól mentes illóolajat használjunk, ami minden esetben fontos, még akkor is, ha párologtatunk, de az ételek ízesítésénél még inkább gondosan kell választanunk. A Panarom illóolajai kiválóan alkalmazhatók ilyen céllal is.
Bazsalikom illóolajos olívaolaj
200 ml extra szűz olívaolajhoz adjunk 20 csepp bazsalikom (Ocimum basilicum) illóolajat. Rázzuk össze, és máris használható. Salátákat, tésztákat ízesíthetünk vele. A bazsalikomos olívaolaj húspácnak is tökéletesen használható, ha sóval, borssal, és zúzott fokhagymával keverjük el.
Bazsalikom illóolajos fűszervaj
Keverjünk ki 10 dkg puha vajat 1 gerezd zúzott fokhagymával, ízlés szerint sózzuk, adjunk hozzá 1-2 csepp bazsalikom illóolajat, néhány csepp citromlevet. A fűszervajhoz – már csak a látvány miatt is – aprítsunk tetszés szerint választott fűszernövényt, pl. snidlinget, petrezselymet, rozmaringot, és természetesen akár bazsalikomot. A bazsalikomos fűszervajjal nem csak szendvicset készíthetünk, de sült húsokra, tepsiben sült krumplira, tésztákra is tehetjük.
Az ízhatáson túl a bazsalikom illóolaja serkenti az emésztést, fokozza az epeürítést, tonizálja a májműködést, és fertőtleníti az emésztőtraktust. Egy szó mint száz csodás vagy bazsalikom! Ha érdekel, milyen lelki hatásai vannak a bazsalikom illóolajának, olvasd el a következő heti blogbejegyzést!