Szerző: Tobai Ágota
A hétvégén születésnapot ünnepelve, egy fantasztikus szülinapi reggeli után, a város egyik csodás panorámával bíró teraszán limonádét szürcsölgettünk. És én megint ráébredtem arra – nem is értem, hogy felejthetem el –, hogy mennyire fontos teret adni az együtt töltött idő örömének, a kacsintó nevetésnek, de akár igazgyöngy könnyeknek is, mert oldó varázs rejlik a szívbéli együttlétben. Amikor ugyanarra a dallamra hangolva feloldódsz a másik jelenlétében, és mellette úgy érzed a szivárványon ülsz. Ilyenkor újra felismerésként ragyog fel bennem, hogy az életet élni kell. Milyen közhelyes, igaz? És mégis. ÉLNI KELL! Nem csak átlépni egyik napból a másikba, feladatok sorát görgetve magunk előtt. Élni, igazán élni annyi, mint szerelmesen tekinteni a pillanatra. A barátommal való együttlét engem mindig idevezet, mert ilyenkor puhán belesimulok a létezésbe, engedékenyen, oldottan, és ellazultan, vidáman és önfeledten. Dolce far niente, tanították az olaszok Julia Robertsnek az Ízek, imák, szerelmek c. filmben, vagyis „édes semmittevés”. Kell egy kis édes semmittevés, amikor csak önmagáért a létezésért, a létörömért vagyunk. A dolce far niente-ben megszűnik az idő, kitágul a tér, és minden kényszer elmarad.
E csodás nap része volt egy kis kacér, szomjoltó limonádé is, melynek szinte már a látványa is csillapította a kínzó szomjúságot.
Igazi klasszikus a nyári italok között a limonádé, mely annyira egyszerű, és könnyen kivitelezhető vendégváró, vagy akár csak a magunk örömét szolgáló hűsítő nedű, hogy érdemes gyakran elkészíteni a nyári forróságok idején. Nézzétek csak, milyen csodás! Tálald Te is így a limonádét, és meglátod, milyen sikered lesz. Nem kell hozzá más, mint egy csinos befőttes üveg, melybe frissítő gyümölcsdarabokat teszel, citrom, lime, ananász, meggy, bármi jöhet, amihez kedvet érzel, most épp az áfonyától is roskadoznak a piacok pultjai, de nézd milyen hívogató a képen az a néhány pöttynyi ribizliszem....
Sok-sok jégkocka társaságában a gyümölcsöket felöntöd hideg vízzel, belecsavarod ízlés szerint egy citrom levét, és végül még feldobhatod egy teáskanálnyi rózsavízzel is. Nekem édesítés nélkül a legjobb, de ha Neked úgy esik jobban, hát egy kis mézzel is ízesítheted. A gyümölcsök többször is felönthetők, és a végén természetesen el is fogyaszthatók. Elő tehát a befőttes üvegekkel, és kreatívan, bátran alkosd meg a saját limonádédat! Majd ülj le, és egy kicsit lóbáld a lábadat, hiszen: dolce far niente! Neked is jár.